Yoga, 3500 yıllık, belki da daha eski bir uygulama. Şehirleşmeyi reddeden toplulukların İndus vadisinde kendilerini ormana çekmesi ve doğayla yeniden bağlantı kurmak için yaptıkları uygulamaların yogayı başlattığı zannediliyor. Sonrasında bu hareketlere meditatif ve farkındalık öğelerinin katılması ile bugünlere uzanan uygulamalar evrilmiş oldu.
Yoga dışarıdan bakıldığında insanların değişik pozlardan pozlara girdiği bir takım fiziksel aktiviteler olarak görünebilir. Bu fiziksel hareketlerin (bunlara asana denir) yoga uygulamasında önemli bir yeri vardır, ama yoga bu hareketlerin ötesinde zihin, beden ve nefesi bir araya getirmek için yapılan davranışların tümüdür. Yoga kelimesi etimolojik olarak, Sanskrit dilinde bir araya getirmek/ bir araya gelmek demek olan yuj kelimesinden gelmektir. Yoga uygulaması bu nedenle asanalar ile beraber nefes çalışmaları (pranayama) ve meditasyon olarak ele alınır.
Yoga günlük stresler ve koşuşturmalar arasında fazla mesai yapan zihnin telaşını ve vücudun sürekli hareket ve meşgale bulma isteğini sakinleştiren ve bizi şimdiye, bu an’a getiren bir uygulamadır. Bir din, bir inanış, bir kült değildir. Sakinleyerek, anda kalarak, içe bakarak; soruları, cevapları, mutluluğu ve çözümleri içimizde bulmamızı sağlayan kadim bilgi ve uygulamaların bileşimidir.
Yoganın insanın fiziksel ve ruhsal sağlığı üzerine olan yararları bilimsel olarak gösterilmiştir. İnsanının kendisini daha iyi hissetmesine neden olarak, stresi azaltarak, yaşam kalitesini yükselterek, sempatik sinir sistemi baskınlığını azaltarak etki gösterir. Fiziksel olarak kas gücü, esneklik ve akciğer solunum kapasitesini artırır.
Yoga pek çok hastalığa iyi gelir
- Depresyon
- Anksiyete
- Uykusuzluk
- Migren
- Fibromiyalji
- Miyofasyal ağrı
- Kronik yorgunluk sendromu
- Obsesif kompulsif bozukluk
- PTSD (Travma sonrası stres bozukluğu)
- Yeme bozuklukları
- Kilo sorunları
- Bilişsel fonksiyon kayıpları
- Unutkanlık
- Yaşlanma
- Kalp damar hastalıkları
- Bel ağrısı
- Boyun ağrısı
- Sırt ağrısı
- Duruş bozuklukları
- İrritabl bağırsak sendromu
- Astım
- Otoimmün hastalıklar
- Enflamatuar bağırsak hastalıkları
- Romatizmal hastalıklar
- Kolesterol yüksekliği
Pek çok farklı yoga çeşidi vardır:
Hatha yoga
En yaygın ve en çok tanınan yoga çeşidi budur. Derslerde binyıllardır şekillenmiş fiziksel hareketler (asanalar), farkındalık ve nefesle birleştirilerek yapılır. Kişinin fiziksel ve tecrübesi ışığında her seviyeden insana göre hareketlerin zorluk dereceleri mevcuttur. Önemli olan amuda kalkmak veya Çinli akrobatlara benzemek değil, yapılan hareketi hiza kurallarına dikkat ederek ve insanın kendi bedenine zarar vermeden yapmaktır.
Yin yoga
Hatha yoga kadar aktif olmayan ve o denli efor ve fiziksel güç istemeyen daha sakin bir yoga türüdür. Tüm vücudu sarmalayan; kemiklerin, kasların, damar, sinir ve lenf yollarını bir arada tutan bağ dokusu, fasya üzerine etkilidir. Girilen pozisyonlarda 3-5 dakika kalmak hem fasyanın gevşemesi ve açılmasını sağlar; hem de bu sakin hareketsizlik içerisinde içe bakış mümkün olur. Yin yoga derslerinde travmalarla ve sorunlarla yüzleşmek ve sonrasında ağlamak herkesin başına en az bir kere gelmiştir, son derece normaldir. Kronik yorgunluk sendromu ve depresyon nedeniyle kendini yeterince enerjik hissetmeyenler ve yogaya yeni başlayanlar için çok uygundur.
Vinyasa
Hatha yogada kullanılan asanaların daha akışkan, dansa benzer ritimde birbirine eklenerek oluşturulan yoga çeşididir.
Yoga terapi (Vini yoga)
Nefesle koordinasyon içerinde ve kademeli olarak yapılan hareket tekrarları ile problemli eklemlere yük bindirmeden yapılan, çoğunlukla kişiye adapte edilen sakin ve rahatlatıcı yoga türüdür.
Restoratif yoga
Ystık, bolster, battaniye gibi yardımcı araçlar kullanılarak kişinin 10-15 dakika gibi uzun sürelerle belli bir pozisyonda bırakıldığı, vücudun kendini iyileştirme sürecine katkı sağlayan onarıcı ve iyileştirici yoga türü.
Ashtanga
Patthabi Jois tarafından geliştirilen, diğer yoga türlerine göre daha çok fiziksel güç ve tecrübe isteyen, önceden belirlenmiş sekansları olan yoga türü. Mysore stili derslerde, tecrübeli hocaların gözetiminde kişi kendi hızı içerisinde pratiğini tamamlar.
Kundalini yoga
Dinamik nefes tekniklerini tekrarlayan hareketler ile birleştiren yoga çeşidi. İnsanın içerisinde uyuyan enerjiyi uyandırdığı varsayımı ile hareket edilir.
Bikram yoga
Dünyanın her yerinde aynı şekilde yapılan ve 40°C dereceye ısıtılmış mekanlarda yapılan yoga çeşidi.
Yoga yapmak istiyorum, ne yapmalıyım?
Büyük şehirlerin pek çok semtinde büyük-küçük pek çok yoga merkezi var. İnternetten bakarak bir merkez bulabilirsiniz. Seçeceğiniz yer ya evinize ya işinize yakın olmalı. Yoksa 4-5 sefer sonrasında vaz geçersiniz. Önce yoga terapi veya yin yoga gibi daha sakin ve daha az fiziksel güç isteyen derslerle başlayın. 2-3 ders sonra yoga I olarak isimlendirilen daha basit derslere katılın. Katıldığınız derslerin hocalarına da sorarak zaman içerisinde güçlenip fiziksel gücünüz arttıkça, yoganın bedeniniz, zihniniz ve ruh haliniz üzerine olan etkileri gözlemledikçe daha üst seviyelere doğru pratiğinizi geliştirirsiniz. Burada önemli olan alelacayip hareketler yapıp sosyal medyada paylaşmak değil, kendi bedeninize zarar vermeden, sınırlarınızı bilerek, size iyi gelecek şekilde hareketleri yapmak. Başkaları ile kıyaslayıp, ‘onlar’ gibi hareketleri yapmaya çalışırsanız, yoga camiasındaki çok sayıdaki yoga gazisinden birisi oluverirsiniz.