NÖROLOJİ UZMANI
DR. BANU TAŞCI FRESKO
Nöroloji uzmanı Dr. Banu Taşcı Fresko, migren ve fibromiyalji gibi yaşamı olumsuz yönde etkileyen ağrıların tedavisi başta olmak üzere beyin ve sinir sisteminin tüm hastalıklarının tanı ve tedavisi ile ilgilenmektedir.
HAKKIMDA
1969 senesinde İstanbul'da doğdum. Çocukluğum savaş öncesi Afganistan'da ve İstanbul'da geçti. Erenköy Kız Lisesi’nden mezun oldum. 1992 senesinde Tıp eğitimimi, 1997 senesinde nöroloji uzmanlık eğitimimi İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamladım.
19 sene özel hastanelerde hastalarımın tanı ve tedavisi ile ilgilendikten sonra 2017 senesinde kendi muayenehanemi açtım. Migren ve fibromiyalji başta tüm kronik ağrılar ve nedenlerinin çözümünü bütüncül bir yaklaşımla yapıyorum. Ağrılar dışında diğer nörolojik hastalıklarla, özellikle beslenmenin hastalık üzerindeki seyri ile ilgileniyorum. Klinik dışında elektronörofizyoloji çalışmaları ve nörömonitorizasyon da yapıyorum.
Yaklaşık 10 senedir yoga yapıyorum. Önceleri sadece derslere katılarak pratik yaparken, zamanla yoganın etkilerini daha çok merak etmeye başladım, yoga üzerine yazılmış kitapları okumaya başladım. Bir süre sonra da dersler ve okumalar yetmedi, yoga pratiğimi derinleştirmek ve hastalarıma yönelik daha çok bilgi sahibi olmak için 2017 senesinde temel yoga eğitmenlik, restoratif yoga, ofis yogası ve yoga terapi eğitimlerimi, 2019 Ocak ayında yin yoga eğitimimi tamamladım. Halen ders almaya devam ediyorum, daha çok öğrenecek şeyim var. Hocalarımdan ve okuduklarımdan öğrendiklerimi günlük hayatıma katmak beni mutlu ediyor.
2014 senesinde Dr David Perlmutter'in Tahıl Beyin isimli kitabını okuduktan sonra, uzun yıllardır var olan kilolarım, deri bulgularım, alerjilerim, bağırsak ve tendon problemlerim gluten kaynaklı olabileceğini fark ettim, glutensiz beslenmeye başladım. 2 hafta içerisinde glutensiz beslenmenin yararlarını görmeye başladım. Daha sonra okuduğum kitap ve makaleleri, bana kronik ağrı nedeniyle başvuran hastalarıma anlatırken benden okuyabilecekleri bir referans istemeye başladılar. Migren ve kronik ağrılar ile gluten ilişkisi üzerine yazılmış bir kitabın eksikliğini hissettim ve yazmaya karar verdim. Kitabım ‘Beynini Doğru Besle’ ilk baskısını Ekim 2017’de yaptı.
Beynini Doğru Besle’yi ağırlıklı olarak migren üzerine yazdığım için, bir süre sonra fibromiyalji üzerine bilgilerin yetersiz olduğunu hissettim. Bunun üzerine yazdığım ‘Artık Ağrımasın’ Mayıs 2019’da kitapevleri raflarında yerini aldı.
Glütensiz beslenmeye geçişte zorluk yaşayanlar ve yedikleri besinlerin hangi nedenlerle dokunduğunu bilemeyenler için 2021 senesi başında Esra Kaftan ile birlikte 'Ne Yiyeceğimi Şaşırdım' isimli kitabı çıkardık. Bu kitapta ben besinlerin temel özelliklerinden, sağlığımıza etkilerinden, bazı besinlerin dokunma mekanizmalarından ve histamin entoleransı, nikel alerjisi, non çölyak gluten/buğday hassasiyeti gibi durumlarda nasıl beslenilmesi gerektiğini anlattım, Esra Kaftan da konuya uygun, her birisi denenmiş, 232 glutensiz ve süt ürünsüz tarif yazdı.
2021 yazında çıkan kitabımız 'Büyük Yorgunluk’ta ise enfeksiyon hastalıkları uzmanı Dr. Sıla Akhan ile birlikte koronavirüs enfeksiyonu ve sonrasını, özellikle uzun COVID’i ve başa çıkma önerilerimizi anlattık.
2015 senesinde ilk kez tanıştığım aile dizimi çalışmaları, bilimsel alt yapısını çözemesem de ilgimi çekiyor. Her şeye çare olan, tüm dertlerin devası olan bir yaklaşım olarak elbette görmesem de, insanın geçmişine yönelik iç görü sağlaması nedeniyle yardımcı bir araç olarak görüyorum. Göksel Karabayır yanında eğitimimi tamamladım, Eylül 2018’de kolaylaştırıcı sertifikamı aldım.
2010 senesinde ressam Ahmet Güllü’nün destek ve yüreklendirmesi ile resim çalışmalarına başladım. Bir seneyi aşkın süre kara kalem, ardından yağlı boya çalışmaları yaptım. 2011 senesinde ressam Vedat Örs ile tanıştım ve ders almaya başladım. Vedat hocamın yanında akrilik boyalar ve suyla çalışmayı öğrendim, bugünkü tarzımın temelleri atıldı. Halen Resul Aytemür atölyesinde eğitim almaya devam ediyorum. Günümüze kadar 8 kişisel sergi açtım, Mart 2018’de Paris’te karma sergiye katıldım. 2014 senesinden beri Lebriz.com üyesiyim.
Hekimlik, yoga, yazarlık ve resim çalışmalarım yanında yürüyüş ve trekking yapmayı çok seviyorum. Kızımla birlikte 2013 senesinde ilk kez gittiğimiz Karadeniz'in dağları ve yaylaları en sevdiğimiz rotamız. Her sene değişik yaylalar ve dağlar ekleyerek repertuarımızı büyütüyoruz. 2018 yazında Kaçkar zirvesi tırmanışı yaptım, hava koşulları nedeniyle zirveye ulaşamasam da bir hayalimi daha gerçekleştirmiş oldum.
Nöroloji Uzmanı
Yazar
Ressam
Detaylar için : lebriz.com